Zonnebrandcrème, onmisbaar beschermingsmiddel voor de bouw
De bouw is een prachtige sector om in te werken, maar zeker niet zonder gevaar. Bouwvakkers dragen een bouwhelm tegen vallende objecten, valbeveiliging om niet zelf te vallen en gehoorbescherming om niet vroegtijdig doof te worden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. De meeste persoonlijke beschermingsmiddelen zijn gelukkig al helemaal ingeburgerd op de bouw. Gek genoeg geldt dit niet voor zonnebrandcrème. Terwijl vakmensen met een buitenberoep toch 4 tot 5 keer meer kans lopen om huidkanker op te lopen dan gemiddeld.
Huidkanker in Nederland
Tijd om er eens wat meer cijfers bij te pakken. In Nederland lopen jaarlijks zo’n 80.000 mensen huidkanker op. Deze ziekte is inmiddels een stuk beter te behandelen dan vroeger, maar toch gaan er jaarlijks nog 1.000 mensen aan dood. Terwijl veel overlevenden blijvend moeten worden behandeld en de rest van hun leven zichtbare littekens dragen. Onlangs berekende TNO dat jaarlijks 7.000 Nederlanders kanker krijgen door de blootstelling aan schadelijke stoffen en uv-straling op werk. In twee van de drie gevallen ging het om huidkanker.
Beroepsziekte in Duitsland
Dit onderzoek gaat niet specifiek in op de bouwsector en dergelijke cijfers worden in Nederland ook niet bijgehouden. Bij onze oosterburen is dit echter wel het geval. Al sinds 2015 wordt in Duitsland bijgehouden hoeveel vakmensen in de bouw huidkanker oplopen. In dit land met een vergelijkbaar klimaat als Nederland stijgt het aantal gevallen jaarlijks nog altijd en is huidkanker zelfs officieel aangemerkt als beroepsziekte. Dat betekent dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor het beschermen van medewerkers tegen uv-straling.
CAO Bouw & Infra
In Nederland is dat nog niet zo scherp gesteld. Wel zijn werkgevers volgens de CAO voor Bouw & Infra verplicht zonnebrandcrème aan te bieden op de bouwplaats. Maar of de bouwvakkers hier ook daadwerkelijk gebruik van maken, ligt nog altijd bij de werknemers. Dit in tegenstelling tot het gebruik van bijvoorbeeld het juiste schoeisel of het dragen van een helm. En in een wereld waar het vaak ‘niet stoer’ wordt gevonden je in te smeren, gebeurt dit vaker niet dan wel.
Temperatuur en zonkracht
Het is natuurlijk ook prettig om al vroeg in het jaar een mooi zongebruind lichaam te hebben. Maar vaak ontbreekt ook de nodige kennis. Op veel bouwplaatsen wordt de beslissing wel of niet smeren gemaakt op basis van de temperatuur. Alsof je alleen bij hoge temperaturen schade aan de huid zou kunnen oplopen. Dit klopt niet, want verbranding hangt af van de zonkracht. Hiermee meet je de hoeveelheid uv-straling die de aarde bereikt, wat afhangt van de hoogte van de zon, het seizoen en het tijdstip van de dag. Zelfs in het vroege voorjaar, wanneer het buiten nog waterkoud is, kan de zonkracht al wel flink schadelijk zijn.
Advies KNMI
Gelukkig voor mensen met een buitenberoep meet het KNMI in Nederland niet alleen de temperatuur, maar ook de zonkracht. Net als bij de windkracht gebeurt dit in cijfers. Bovendien geeft dit weerstation ook voorspellingen met bijbehorende risiconiveaus. Bij zonkracht 1 en 2 is er nauwelijks risico op huidschade door de zon. Bij 3 en 4 wordt de zonkracht matig genoemd en wordt aangeraden huid en ogen te beschermen tegen de zon. Bij zonkracht 5 en 6 schijnt de zon sterk en is er een groot risico op huidschade door de zon. Vanaf 7 wordt de zonkracht zeer sterk genoemd en bestaat er een zeer groot risico op huidschade door de zon.
Smeren
Bij blootstelling aan zonkracht 3 geldt dus al het advies om je in te smeren. Zelfs dat zwakke lentezonnetje kan immers gevaarlijke gevolgen hebben als je er langdurig aan bloot wordt gesteld. En waarom zou je ook niet smeren? Vakmensen met een buitenberoep komen toch wel aan hun zonuren en een mooie bruine kleur. Maar je blijft toch ook graag gezond?!